Vissza a bloghoz
Eredeti Post

-Ági
Cím: magyarkanizsai jazz fesztivál
09.14.09 1:52 pm
Egyenlőre csak efféle hírekkel tudok szolgálni: megjelennek az összes eddigi kontroll lemezek ismét, immár egy újonnan választott kiadónál, melynek neve: 1.grecords.
A megjelenést a debreceni, október 24-i koncertre tervezi a kiadó - remélem sikerül is tervét véghez vinnie. ( Ági és Fiúk lemez is kijön, mivel ez egy underground sorozat, s természetesen a Sziámi és Kampec is, hogy csak a kontroll csoportos utódzenekarok némelyikét említsem.)
S, hogy merre járnak, hol tartanak a jelenlegi Kontroll Csoport tagjai? Újabb kisbabánk született, Farkas Zoli basszus gitárosunk a boldog apuka.
Térben merre? Jómagam tegnap jöttem meg a Vajdaságból, Magyarkanizsán jártam az idei jazz fesztiválon.

CHARLES GAYLE /USA/ -sax, piano/klavir/zongora

& MEZEI SZILÁRD kvartet /SRB/

Mezei Szilárd – viola/brácsa,leader/vođa ork./zenekarvezető

Hock Ernő – contrabass/kontrabas/nagybőgő
Malina Ervin – contrabass/kontrabas/nagybőgő
Csík István – drums/bubnjevi/dob

*U SARADNJI SA: „U.S. Embassy» - USA PAC u Beogradu

A Tiszában természetesen fürödtem, a magyarországi egyik halastóból be(le)eresztett békalencse uszadék ellenére. A helybeliek bíztattak, hogy ne is törődjek a milliárdnyi apró, zöld pettyel - hát nem is törődtem.
A víz isteni volt, s bár fürödtem a magyarkanizsai gyógyszálló vizében is előtte való nap, az élő-mozgó-folyó-vizet semmi nem tudja felülmúlni.

Palicsra is benéztünk hazafele menet: "a palicsi tóban fürödni nem ajánlatos" - hirdette a felirat. Évek óta először esett meg velünk, hogy csak nézhettük a vizet - nem mártózhattunk meg benne. Valahonnan, valamit ide is be(le)engedtek, valami veszélyeset: a helybeli pincérlány nem tudta ("istenbizony"), hogy mit és honnan. De valami komoly lehetett, mert a régi csáthgézai fürdőház fapallóján a helybeli és túrista ( legújabban a növekvő számú orosz) napozók tömegei helyett csupán sirályhadak trónoltak. Embertelen...

Utolsó állomásunk a hosszú hétvégén Szabadka: megnéztem ismét Kosztolányi volt gimnáziumát...A rövidke, átutazói státusunknak megfelelően Szabadkán gyakorlatilag "kedves túrista" -számba vettek bennünket: miután az általunk feltett "beszélhetünk-e magyarul?" udvarias kérdésre a szintén udvarias válaszok egyike a " nem beszélek magyarul" avagy, " nje razumjes (?)" volt - készségesen bár titkon fájó szívvel átváltottunk angolra az éttermek és kávéházak, valamint üzletek egy(-nagy)részében...
A legsegújabb kori történelmi ismereteim fényében fellángoló (kollektívnek nem nevezhető) bűntudatom okán már nem is csodálkoztam rajta, hogy ez a helyzet.
Azt azért sajnátam, hogy a gimi nem az Édes Anna írójának nevét viseli. Néhányszor már szemügyre vettem az emléktáblát az elmúlt tíz év folyamán, a táblát, mely a (szabadkai) Széchenyi utcai oldalon megemlékezik Kosztolányiról ( született, iskolába járt), de a főbejárati táblát most olvasgattam csak alaposabban. Ennyit az alaposságomról és a hiú reményeimről. http://enciklopedia.fazekas.hu/palyakep/magyar/Kosztolanyi.htm
....hát, persze azok után, hogy ( ezen az oldalon olvasható) a gimnáziumból kicsapták az Esti Kornél stb. íróját, nincs is mit csodálkozni - legfeljebb a tudatlanságomon .

P.S.:
Az I. és II. világháborút viselő magyar politikából (politikusokbó) biztos, hogy hiányzott a kellő intelligencia ( és itt az "intelligencia" szót a túlélési képesség, a túléléshez szükséges érdekek felismerése, etc., értelemben használom).
Ennek politikai rátermetlenségnek a levét isszuk határon innen és túl - ez az ÉN( bárdos deák ági) véleményem.
A politikusok öntelt, önző, kultúrálatlan önfejűségén mindig felhúzom magam. Hogy vannak más országoknak is a posztra nem való politikusai? Nekem hadd fájjon a magyarok istene miatt a fejem!


Többi hozzászólás


Hozzáadás
Neved


Hozzászólások